PROIECTARE FATADE VENTILATE
Bridge Blue Consultancy proiecteaza fatade ventilate pe toate tipurile de sisteme si materiale disponibile pe piata, realizand chiar si proiecte “custom” in ceea ce priveste fatadele ventilate.
Bridge Blue Consultancy proiecteaza fatade ventilate pe toate tipurile de sisteme si materiale disponibile pe piata, realizand chiar si proiecte “custom” in ceea ce priveste fatadele ventilate.
Fatadele ventilate sunt acele fatade care contin o lama de aer (care permite ventilarea fatadei) intre stratul exterior de finisaj si stratul de termoizolatie care se afla la interior, strat aplicat pe structura constructiei. Lama de aer se mai numeste si cavitate si ea este in contact cu atmosfera exterioara prin intermediul unor detalii specifice de inchidere la partea de jos si la atic a constructiei.
Intr-o fatada ventilata, succesiunea straturilor este, de obicei, urmatoarea: console de fixare pentru substructura de rezistenta a fatadei, substructura de rezistenta a fatadei realizata din elemente de aluminiu, otel, lemn sau alte materiale specifice, stratul de termoizolatie care se aplica pe peretii de inchidere exteriori, lama de aer cu grosimea de 3-5cm pentru ventilare, strat finisaj la exterior conform propunerii arhitecturale. Stratul de finisaj exterior reprezinta fata vizibila a constructiei si el da frumusetea cladirii si ii ofera aesteia personalitatea unica. Placarea la exterior se poate realiza din nenumarate materiale si solutii tehnice de fixare a acestora pe fatade: placi de ceramica, fibrociment, panouri de sticla, bond, trespa, piatra naturala sau artificiala, lemn, casete de aluminiu sau otel, materiale compozite si altele.
Datorita termoizolatiei care se fixeaza pe structura de rezistenta a cladirii, fatada ventilata are o protectie termica corespunzatoare, chiar ridicata, iar stratul de aer ventilat permite uscarea fatadei dupa ploaie si intemperii intr-un timp rapid. Stratul de finisaj exterior (adica placarea) este realizat din materiale moderne si care un impact estetic foarte ridicat, astfel incat fatada cladirii sa devina una deosebita si atractiva.
Conform legislatiei in vigoare, fatadele trebuie proiectate de ingineri si arhitecti experimentati in acest gen de lucrari, proiectele tehnice fiind compuse din cel putin urmatoarele documentatii: note pentru calculul de rezistenta si dimensionarea elementelor fatadei, elevatii fatade, sectiuni orizontale si verticale, detalii de executie, memoriu tehnic cu descrierea lucrarilor de fatade, caiete de sarcini, liste de cantitati.
La proiectarea fatadelor trebuie indeplinite toate prevederile codurilor si normativelor in vigoare, astfel incat proiectarea si executia lucrarilor sa se realizeze in mod corect si judicios, aleagandu-se cele mai bune materiale si solutii tehnice, dar si economice. Prin procesul de proiectare trebuie satisfacute exigentele esentiale cu privire la rezistenta si stabilitatea fatadelor, securitatea la incendiu a fatadelor, economia de energie, protectia acustica, protectia mediului, igiena si sanatatea populatiei, dar si incadrarea in niste costuri optime.
Pretul de executie pentru fatadele ventilate depinde foarte mult de mai multi parametri, dintre care cei mai importanti sunt urmatorii: materialul exterior de finisaj (placarea) si substructura aleasa pentru fixarea fatadei. Astfel, pretul unei fatade ventilate poate incepe de la aproximativ 60 - 90 Euro pe metru patrat de fatada executata la gata si poate sa ajunga si la 300 - 350 de Euro pe metru patrat de fatada, in cazul in care se aleg materiale scumpe si solutii tehnice complexe.
Comments